Huur
Hieronder leest u daar meer over. Klik op een onderwerp voor meer informatie.
- via een automatische incasso
- via een acceptgiro;
- via een pinbetaling bij een medewerker van ons
Hieronder ziet u een aantal mogelijkheden voor het opzeggen van uw huur.
Klik op de optie die voor u geldt.
Ik wil de huur van mijn woning opzeggen
Ik wil de huur van mijn garage/parkeerplaats opzeggen
Ik wil de huur van iemand die is overleden opzeggen
Ik wil de huur eenzijdig opzeggen
U heeft een opzegtermijn van minimaal 1 maand
U kunt op elke dag van de maand de huur opzeggen. De opzegtermijn is minimaal 1 maand. Deze termijn gaat in op de werkdag waarop wij de huuropzegging van u ontvangen. U mag de huur ook (veel) langer van tevoren opzeggen. Dat kan handig zijn als u zaken voor overname wilt aanbieden.
Laat het ons weten als iemand in de woning blijft wonen
Is de huurovereenkomst door twee (of meerdere) huurders ondertekend en vertrekt er maar één van de huurders? Dan tekent de vertrekkende huurder een eenzijdige huuropzegging. Diegene doet dan afstand van de woning
Na de huuropzegging vervalt automatisch uw inschrijving als woningzoekende
Wilt u ingeschreven blijven staan? Dan kunt u zich opnieuw inschrijven.
We streven ernaar om 65% van de maximale wettelijke huurprijs te vragen
We noemen dit ook wel de streefhuur. Het kan ook zijn dat de huur gelijk is aan de huurtoeslaggrens die geldt voor de doelgroep voor de woning. Dan kunnen huurders namelijk huurtoeslag aanvragen. En daarmee hun kosten omlaag brengen.
Op twee momenten verhogen wij de huur van een woning
Elk jaar tijdens de huurverhogingsronde op 1 juli en op het moment dat huurders een woning opzeggen en wij de woning opnieuw verhuren. De regering heeft afgesproken dat bij de jaarlijkse huurverhogingsronde de huren niet meer mogen stijgen dan de inflatie van het jaar daarvoor. We noemen dit ook wel een inflatievolgend huurbeleid.
Als huurders een woning opzeggen, bepalen wij opnieuw de huurprijs voor die woning
Dit bepalen wij op basis van het puntensysteem. Hierbij kijken we naar oppervlakten en voorzieningen in en om een woning. Iedere woning wordt bij een huuropzegging duurder tot de streefhuur is bereikt. Door deze manier van huurprijzen verhogen, ontstaan er huurprijsverschillen tussen hetzelfde type woningen. Deze verschillen trekken we uiteindelijk weer gelijk door de jaarlijkse huurverhogingsronde in combinatie met verhuizingen.
U kunt de huur op de volgende manieren betalen:
U kunt de huur niet contant betalen.
Neem contact met ons op als u uw huur niet op tijd kan betalen
U belt ons op 0529 – 45 25 88. We kijken dan samen met u of een betalingsregeling kan helpen.
Wanneer u uw huur niet betaalt moeten wij een deurwaarder inschakelen
Dit geldt ook wanneer u gemaakte afspraken niet nakomt. De kosten die wij hierdoor moeten maken, moet u betalen. Zodra wij een deurwaarder hebben ingeschakeld, kunnen wij niet meer een betalingsregeling treffen. De vordering ligt op dat moment in handen van de deurwaarder. In het uiterste geval kan het niet betalen van de huur leiden tot het stopzetten van de huurovereenkomst en huisuitzetting. Maar wij doen er alles aan om dit samen met u te voorkomen.
Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst
Of u recht heeft op huurtoeslag hangt af van uw inkomen en de huurprijs die u voor uw woning betaalt. Ook telt u leeftijd, uw eigen vermogen en de samenstelling van huishouden mee. Op de website van de Belastingdienst vindt u informatie over het aanvragen van huurtoeslag. U kunt ook bellen met de Belastingdienst: 0800 - 0543.