Eenmalige huurverlaging (over uw inkomen in 2019)

In 2021 hebben huurders met een hoge huur en laag inkomen recht op een eenmalige huurverlaging.

Kom ik in aanmerking voor deze eenmalige huurverlaging?
Dat hangt af van de hoogte van uw huur en uw inkomen. In dit schema ziet u of u in aanmerking komt.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)Eenmalige huurverlaging 2021

Inkomen van 2019
De Belastingdienst kijkt naar het vastgestelde inkomen over 2019. Heeft u na 2019 een inkomensdaling gehad, waardoor u al minstens zes maanden een lager inkomen hebt dan de inkomensgrens? Ook dan heeft u recht op huurverlaging. U moet dit dan wel zelf aanvragen bij Vechtdal Wonen. Klik hier voor meer informatie.

Hoeveel wordt de huur verlaagd?
Dat hangt van de huidige hoogte van uw huur af. De huur wordt verlaagd tot net onder de aftoppingsgrens die geldt voor uw type huishouden. Is uw huur veel hoger dan de aftoppingsgrens? Dan krijgt u dus een fikse huurverlaging. Zit u maar een paar euro boven de aftoppingsgrens? Dan gaat het om een kleine huurverlaging.

Welke huur wordt verlaagd?
De kale huur. Dit wordt ook wel 'netto huur' genoemd. Om huurverlaging te kunnen krijgen moet uw kale huur (netto huur) boven de aftoppingsgrens liggen. Let op: het bedrag dat u maandelijks aan Vechtdal Wonen betaalt kan hoger zijn dan uw kale huur. Sommige huurders betalen ook servicekosten, deze tellen niet mee.

Hoe weet ik wat mijn kale huur is?
Ieder jaar krijgt u een brief over de huurverhoging. Daar staat in wat uw kale huur (netto huur) is en wat uw eventuele servicekosten zijn. Heeft u deze brief niet? Neem dan gerust contact met ons op via 0529 - 45 25 88.

Heeft huurverlaging invloed op de huurtoeslag?
De huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, samenstelling huishouden en de hoogte van de huur. Het kan dus zijn dat u na de huurverlaging iets minder huurtoeslag krijgt. Let op; u moet zelf de wijziging in uw huur doorgeven aan de Belastingdienst.

Moet ik de huurverlaging zelf aanvragen?
Nee. Wij hebben in kaart welke huurders in aanmerking komen voor deze eenmalige huurverlaging op basis van hun in komen in 2019. Wij doen u uiterlijk op 1 april 2021 een voorstel voor huurverlaging, u ontvangt hierover een brief. 

Heeft u van ons geen bericht gehad over de eenmalige huurverlaging, maar bent u van mening hier wel voor in aanmerking te komen, lees dan hieronder verder over hoe u dit zelf kunt aanvragen.

Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.