Geen loden waterleidingen bij Vechtdal Wonen

05-03-2020

De kans dat er huurwoningen zijn in de gemeenten Hardenberg en Ommen met een loden waterleiding is vrijwel nihil, laat woningstichting Vechtdal Wonen weten. Deze corporatie bezit 965 woningen met een bouwjaar van vóór 1960, zo’n 10% van het totale woningbezit.

Waterleidingbedrijf Vitens heeft onlangs aan alle klanten laten weten dat in huizen die voor 1960 zijn gebouwd looddeeltjes via de leidingen in het drinkwater terecht kunnen komen. Te veel lood kan de gezondheid schaden, zodat het belangrijk is om loden leidingen te vervangen.

APK voor huizen
De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in huis. In het geval van een huurwoning is dat de verhuurder. Hardenberg telt veel woningen die voor 1960 zijn gebouwd, onder meer in grote delen van Hardenberg-zuid (‘zeeheldenbuurt’) en Hardenberg-west (‘de Koppel’). Maar die hebben geen loden waterleiding, zegt woordvoerder Laura Becker van Vechtdal Wonen. “Al onze woningen krijgen namelijk om de 6 jaar een algemene periodieke keuring op installaties. Hier hoort de waterinstallatie ook bij. Loden leidingen die we hier tegenkomen vervangen we standaard.”

Vechtdal Wonen gaat op haar website en via de social mediakanalen de huurders informeren over de leidingen. Mochten huurders twijfelen over hun waterinstallatie dat kunnen ze via een instructievideo zelf controleren of ze een loden waterleiding hebben.

Laura Becker: “Mocht er toch nog ergens een stukje leiding zitten van lood, dan kunnen de huurders contact met ons opnemen zodat we dit direct gaan vervangen. Ook gaan we een plan maken om deze 965 woningen op korte termijn te controleren, zodat we zeker weten dat alle huizen 100% loodvrij zijn.”

(bron: www.hardenbergnu.nl)

Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.