Woonduur vervalt vanaf januari 2029

Sinds kort zijn wij aangesloten bij de Woningzoeker. Dit is een website waarop 8 woningcorporaties hun beschikbare woningen aanbieden. Onze huurders, die ingeschreven staan bij als woningzoekende, hebben hier eerder al bericht over ontvangen. Reageren op woningen blijft hetzelfde alleen vervalt het gebruik van de ‘woonduur’ vanaf januari 2029.
 
Woonduur is de periode dat u uw huidige woning huurt 
U kunt nu als huurder reageren op ons woningaanbod met uw inschrijfduur of uw woonduur. Vechtdal Wonen is de enige corporatie waar huurders gebruik kunnen maken van woonduur bij het reageren op woningen. Om het voor alle woningzoekenden gelijk te maken vervalt de woonduur vanaf januari 2029. Vanaf dat moment kunt u alleen nog gebruik maken van uw inschrijfduur. 

Wat betekent dit voor u?

Ik sta ingeschreven bij de Woningzoeker

Voorbeeld 1:
Huidige situatie: U staat nu 5 jaar ingeschreven als woningzoekende en u huurt uw woning 35 jaar. Als u nu reageert op een woning van Vechtdal Wonen, dan kunt u gebruik maken van uw woonduur van 35 jaar. Als er geen woningzoekenden reageren die langer ingeschreven staan of langer van ons huren, dan komt u bovenaan de lijst.  

Nieuwe situatie: Vanaf januari 2029 vervalt uw woonduur en kunt u alleen met uw inschrijfduur reageren op een andere woning. Als u op 1 januari 2029 reageert op een woning, dan telt alleen uw inschrijfduur die u dan heeft opgebouwd. Dat zal dan 10 jaar zijn.

Voorbeeld 2:  
Huidige situatie: U staat 10 jaar ingeschreven als woningzoekende en u huurt uw woning 5 jaar. Als u nu reageert op een woning van Vechtdal Wonen, dan maakt u gebruik van uw inschrijfduur omdat deze langer is dan uw woonduur.  

Nieuwe situatie:Vanaf januari 2029 hanteren we alleen nog maar inschrijfduur. Deze blijft dus nog steeds geldig. In dit voorbeeld is de inschrijfduur in 2029 dan 15 jaar. 

Ik sta niet ingeschreven bij de Woningzoeker

Voorbeeld 1:
U staat nu niet ingeschreven als woningzoekende en u huurt uw woning 35 jaar. Als u zich nu inschrijft en voor
januari 2029 reageert op een woning van Vechtdal Wonen, dan kunt u gebruik maken van uw woonduur van 35 jaar. Als er geen woningzoekenden reageren die langer ingeschreven staan of langer van ons huren, dan komt u bovenaan de lijst.
 
 
Voorbeeld 2:
U schrijft zich nu in als woningzoekende, omdat u in de toekomst misschien wilt verhuizen. Over 10 jaar komt er een woning beschikbaar waar u graag naartoe wilt verhuizen. Dan kunt u gebruik maken van uw 10 jaar inschrijfduur. Uw woonduur telt dan niet mee.

Wat verwachten wij van u?

Ik sta ingeschreven bij de Woningzoeker

U hoeft nu niets te doen. Als u als woningzoekende ingeschreven wilt blijven staan is het van belang dat u jaarlijks uw inschrijving verlengt en de verlengingskosten betaalt. U ontvangt hiervoor automatisch een aankondiging per e-mail en sms één maand van tevoren van noreply@dewoningzoeker.nl   

Waar vind ik de woonduur in mijn inschrijving? 
Als u inlogt op www.dewoningzoeker.nl dan komt u terecht op ‘Mijn overzicht’. Aan de rechterkant ziet u ‘Inschrijfduur’ en ‘Extra inschrijfduur’. De woonduur staat in maanden vermeld bij ‘Extra inschrijfduur'.  

Ik sta niet ingeschreven bij de Woningzoeker

Inschrijven als woningzoekende is vereist om in aanmerking te komen voor een woning. De inschrijfkosten zijn 10 euro. Maar wij willen onze huurders tot en met 31 december 2023 de mogelijkheid geven om zich gratis in te schrijven. Schrijft u zich ná deze periode in? Dan betaalt u voor het inschrijven wel 10 euro.  

Hoe schrijf ik me in?  
U heeft tot en met 31 december 2023 de tijd om u aan te melden via dit formulier.

Vragen? 
Neem gerust contact met ons op. Telefonisch zijn we van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.30 uur bereikbaar, op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.